OM MIG TEXTER PROJEKT   INSPIRATION      
  


Ögonblick från världen

Oftast är det min nyfikenhet som gör att synapserna kopplar på rätt sätt, får fingrarna att trycka på rätt tangenter och det hela slutar med ett reportage om något som både jag och redaktionen vill veta mer om. Ungdomar i Bombay med gympaskorna i både tradition och globaliserad kultur, 3G-telefoni satsningar i Kina, vara statist i en Bollywoodfilm för att komma bakom kulisserna(mer Bollywood här), frysa i Sahara en urtidig morgon, äta choklad på världens nordligaste choklad"fabrik", spela minigolf med flyktingar, dricka te med bordellmammor, intervjua vice ordföranden i FN:s klimatpanel, trampa runt i övergivna läckande kemifabriker eller campa och somna in till ljudet av de grönländska isbergen som kalvar. Eller uppleva en glaciärs inre väsen på Svalbard. Och alla underbara människor jag träffar som "bytt liv" och gör något de brinner för!

Jag skriver artiklar och reportage från allas vårt runda vackra jordklot. Det senaste året har detbland annat handlat om inspirerande hållbar livsstil för Världsnaturfonden WWF på webbplatsen Min planet.

Tidigare har jag tillsammans med fotograf Christina Sjögren varit baserad i Indien i två- till sexmånaders- perioder under många år. Jag föredrar att lära känna ett lands kultur och dess människor på djupet än att bara skrapa på ytan med korta nedslag. De senare åren har jag gjort reportageresor till Indien, Kina, Bhutan, Sri Lanka, Grönland, Tunisien, Svalbard, Azorerna samt lappländska Norge.

Jag drivs av en passionerad nyfikenhet och av att skapa förståelse för människors kulturer, deras livsåskådning och stigar i livet. Med större förståelse för varandra tror jag faktiskt att det blir en skönare värld - för oss alla. Vi är ju alla viktiga. Kolla in min film: We are the ones we have been waiting for.

Jag vill gå bakom – lyssna, dofta, uppleva och förmedla världen.

Vad kan jag göra för er?

Jag är en mångfacetterad frilansjournalist med nyfikenheten som ångande kraft. Jag skriver om ämnen som kan inspirera till ett bättre liv och en bättre värld. Det kan vara allt från stressförebyggande råd, tankeväckande krönikor eller inspirerande artiklar om att våga ta steget.

Jag kan hjälpa er genom artiklar som ser verksamheten på ett nytt sätt. Jag är bra på att ”gå bakom kulisserna” och berätta en historia utifrån ett för er kanske nytt perspektiv. Intervjuer av medarbetare där jag låter hela människan synas bortom siffror, kön och fördomar, eller texter om företeelser bakom statistiken. Läs om unga i Kina.

Mina stigar i livet

Mina egna stigar ledde mig till att studera Multimedia:pedagogik och teknik, 120 poäng på Stockholms universitet. Jag har jobbat som bland annat Creative Director på Com Hem med interaktiva tjänster för olika medier. Jag valde att säga upp mig för att ta reda på vad jag egentligen ville göra: resa, utforska, vara min egen chef och komma nära människor som gjort olika livs- och karriärval.

Jag studerade senare Medie- och kommunikationsvetenskap och Berättande journalistik för yrkesverksamma journalister på Södertörns högskola. En dos Barfotajournalistik, reportagekurs och "Hur gör dom?" samt webb-tv journalistik på Fojo, institutet för fortbildning av journalister. Ledarskapskurser, konstkurser samt kurser i personlig utveckling har det blivit några stycken genom åren. Se min CV.

Jag är medlem i Journalistförbundet SJF, Publicistklubben och idémäklaren interesting.org.

Barnboksförfattare
Jag har tillsammans med fotograf Christina Sjögren gjort en dokumentär bok om tolvåriga Pema från Bhutan.
Boken gavs ut i september 2005 av LL-förlaget.

Uppdragsgivare

Bland mina uppdragsgivare finns kvinnotidningar, hälso- och livsstilsmagasin, kund- och personaltidningar samt fackföreningspress och ideella organisationer. Här finns några exempel på utförda jobb. Pdf:er kommer att läggas upp...

Uppdragsvillkor

Jag är medlem i Svenska Journalistförbundet, SJF och följer normalt deras rekommendationer som finns här.
Beroende på omfång och typ av uppdrag diskuterar jag arvodet med uppdragsgivaren. Jag brukar föreslå ett totalarvode som inkluderar resor och eventuella utlägg för att ni ska få en helhetsbild.
I mitt arvode ingår sociala avgifter och skatter. Moms på normalt sex procent tillkommer. För webb-tv reportage och foto är momsen 25 procent. Jag har F–skattsedel.

Nöjd kund-garanti: Mina texter ska motsvara era förväntningar. Om ni av någon anledning inte är nöjda så jobbar jag om texten så att ni blir nöjda. Såklart!

 

 


Foto:Göran Jakobsson

 

Har du en fråga eller
ett spännande uppdrag?

Jag kan vara din idétorped och leverera reportage, webbfilm och bilder med kvalitet, i tid och med det lilla extra.Kontakta mig:
ewarhizome.se
Mobil:
070-771 17 16


Ewa Jacobsson
rhizome media
Tengdahlsgatan 26
116 41 Stockholm


Vimeo
YouTube
Twitter
Facebook


Fångar stämningen
ser skeendet
upptäcksresande i inre och yttre världar

där det till synes är lite trångt,
men öppnar för oväntade upplevelser

virkar bokstäver till ord
väver samman

kombinerar det kända med det okända
skapar nya tanketrådar


de rhizomatiska tankarna är gränslösa
på samma sätt som människan är
egentligen


  © 2008 rhizome media